HARJOITUSRATA SUOMEEN?

  Äkkiseltään ajatus saattaa kuulostaa hullulta ja mahdottomalta mutta näin ei kuitenkaan ole. Harjoitusrata ei ole mitenkään hullu ajatus. Oikeammin se voi olla oikeaan paikkaan ja oikealla tavalla toteutettuna kannattava sijoitus. 

  Tällä sivulla annetaan ideoita radan kokoon ja näköön jakamalla linkkejä jo valmiina oleviin ratkaisuihin. Pitää muistaa, että rata voisi sijaita missä päin Suomea vain ja koska se tulisi olemaan pitkän ajan varmasti ainoa rata Suomessa niin Suomen kelkkailuliitto tulis järjestämään siellä useita harjoituslaskuja ja kisoja. Rata kannattaisi suunnitella sellaiseksi, että sitä voisi käyttää harrastusmielessä muutkin kuin ammattilaiset. Lähes jokaisella oikeallakin kelkkaradalla on myös harrastustoimintaa. Niillä laskevat useat turistit kauden aikana monilla erilaisilla laitteilla mitkä eivät saavuta oikeiden kilpakelkkojan vauhtia.

  

KAKSI ERI HARJOITUSRATAVAIHTOEHTOA!

- STARTTIRATA = on suora rata jolla kelkkailijat harjoittelisivat lähtöjä. Tämän pituus voisi olla vain n. 50 metriä ja korkeusero hyvin maltillinen. Lähtöjä voi myös harjoitella tasajäällä jäähallissa joten tämän hyöty ei olisi niin iso vaikka silti tästäkin radasta olisi hyötyä. Tätä rataa voisi käyttää aivan kaikki kelkkailijoiden ulkopuolella. Tässä voisi laskea myös pulkalla, liukureilla jne.

- HARJOITUSRATA MUTKINEEN = rata joissa olisi muutama mutka. 2-3 mutkaa olisi aivan riittävästi ja kallistukset voisi olla hyvin maltillisia. Jotta radassa olisi ns. jotain järkeä niin sen olisi hyvä olla väh. n. 200 metriä pitkä ja radalla tulisi saavuttaa kilpakelkoilla n. 50km/h vauhti. Radalla voisi olla myös useampi lähtöpaikka jos vauhdit nousisivat liian korkeaksi aloittelijoille.

Alapuolella on linkkejä ja kuvia joista saa hyvin ideaa millainen Suomen rata voisi olla:

pokagontbrun.jpg

Pokagon state parkissa sijaitsee suora jäädytetty kelkkarata. Tämä rata on hyvin kapea ja tarkoitettu huvikäyttöön. Ollakseen hyvä harjoitusrata radan pitäisi olla leveämpi.

https://www.in.gov/dnr/parklake/4699.htm

muskegon.jpg

Muskegonissa sijaitsee harrastekäyttöön tarkoitettu kelkkarata. Tämä on paljon pidempi kuin mitä Suomen käyttöön olisi järkevää tehdä mutta tästä saa kuitenkin hyvin ideaa.

https://www.msports.org/muskegon-winter-luge-track/

siguldapushtrack.jpg

Siguldassa on maailmankuulu sisähalli jäädytyskoneilla jäädytetty starttirata. Suomeen ei ole odotettavissa tälläistä mutta tästä saa idean ettei korkeuseron tarvitse olla tätä isompi. Ja pienempikin siis käy.

http://bobtrase.lv/en/track_articles/3-starta-estakade

RADAN SIJOITUSVAIHTOEHTOJA:

 Tässä mainitaan vain muutamia esimerkkejä. Emme tietenkään ole käyneet läheskään jokaisessa Suomen kolkassa ja tästä listasta saattaa hyvinkin puuttua se paras vaihtoehto.

- Urheiluopistot. Esim. Kuortaneen urheiluopistolla on ainakin ollut pulkkamäki yleisurheiluhallin vieressä. Sitä hieman muokkaamalla saataisiin jo ihan hyvä starttirata kelkkailuun.

- Kisakalliossa on ollut alamäkiluistelurata. Pienillä muokkauksilla se olisi voinut olla kelkkarata.

- Kaikki muut paikat joissa on nyt alamäkiluistelurata voisi myös olla kelkkarata.

- Alueet joissa tällä hetkellä esim. seikkailurata kesäisin. Jos aluellaan on mäkiä niin se voisi soveltua talviharrastusmahdollisuudeksi. Esim. moni kiipeilypuisto suljetaan talveksi. Tämä antaisi mahdollisuuden saada tuloja myös talviaikaan.

- Laskettelukeskukset olisivat tietenkin yksi loogisin paikka ja heille tuommoisen lyhyen radan tekeminen olisi suht helppoakin.

- Kaupungin puistoalueet joissa jo muutenkin luistelukenttä.

- Golfkentät jos heillä esim. myös golfhalli jossa jo toimintaa ja henkilökuntaa. Näin he saisivat lisätuloja jäämäestäkin.

- Läpi vuoden auki oleva leirintäalue.

- Plus monia muita vaihtoehtoja joita ei nyt osata ajatellekaan...